Actueel

Terug naar Betlehem

Toen dominee Eibert Kok ooit in Betlehem was, hing er al een gespannen sfeer in deze Palestijnse stad. Nu vraagt hij zich af: 'Terug naar Betlehem, wie zou dat willen?'

Terug naar Betlehem

Kerstnachtdienst 2024, Sint Catharijnekerk, ds. Eibert Kok
Lezingen: Micha 5: 1, Jesaja 9: 1-7, Lucas 2: 1-20

Zelf ben ik ooit, één keer in Betlehem geweest, meer dan dertig jaar geleden. Ik was nog student. Het was een studiereis. Toen hing er al een gespannen sfeer in deze Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever, in de loop der jaren is dat alleen maar erger geworden.
Inmiddels is Betlehem bijna helemaal omsingeld door een acht meter hoge afscheidingsmuur waarvoor hele woon- en winkelstraten door Israël werden gesloopt.
Terug naar Betlehem, wie zou dat willen?

Van mijn bezoek aan Betlehem zijn mij twee dingen bijgebleven. Allereerst het bezoek aan de geboortekerk in Betlehem, een hele oude kerk die gebouwd is op de plek waar Jezus ooit geboren zou zijn. Natuurlijk weten we het niet of het op die plek was, maar eigenlijk is dat ook niet zo belangrijk. Het bijzondere aan die kerk is dat je door een heel klein, laag deurtje naar binnen gaat. Ik moest bukken.
Daar zit een verhaal achter. Want als je die gevel goed bekijkt dan zie je dat er ooit grotere ingangen zijn geweest. 
Nu gaat het verhaal dat die hogere ingangen in de loop van de geschiedenis zijn dichtgemetseld om te voorkomen dat mensen te paard de kerk binnen zouden gaan. Vorsten, ridders of rovers.
Nee, wil je naar binnen gaan, dan moet je van je paard afstijgen, je paard achterlaten, je klein maken, bukken of door de knieën gaan om binnen te gaan in die kerk om te komen bij die plek waar Jezus geboren is.
Ik vind dat prachtige symboliek die meteen al iets duidelijk maakt van wat het kerstfeest betekent.
Lees hier de hele overdenking ...

Terug