Actueel

Zeven broden

Het verhaal van de broodvermenigvuldiging is in de kerk algemeen bekend. Ds. Eibert Kok wil het verhaal in zijn preek in een groter verband zetten. Dan wordt nog meer duidelijk wat het ons te zeggen heeft. Het is goed om nog eens te benadrukken dat het belangrijk is deze Bijbelverhalen symbolisch te lezen. Mensen denken wel eens dat dat iets moderns is om Bijbelverhalen symbolisch te lezen – vroeger lazen we die verhalen letterlijk en nu symbolisch, zo is dan de gedachte – maar dat is niet waar. Al in de vroege kerk kennen we de viervoudige uitleg van de Bijbel.

Zeven broden

Zondagmorgen 25 augustus 2024, ds. Eibert Kok, Sint Catharijnekerk
Lezingen: 2 Koningen 4: 42-44 en Marcus 8: 1-9

Toen ik zes weken geleden mijn laatste dienst hier deed vóór mijn vakantie, lazen we al het verhaal van de vijf broden en twee vissen.
Het was toen nog net niet aan de beurt, dat was een week later toen onze diaconaal werker Tonn de voorganger was, maar ik wilde het toen graag lezen om het grotere verband te laten zien.
Toen dus dat prachtige verhaal van de vijf broden en de twee vissen, de wonderlijke broodvermenigvuldiging.
En nu ben ik terug van vakantie, en wat staat er op het rooster? Weer het verhaal van de wonderlijke broodvermenigvuldiging, nu twee hoofdstukken verder, Marcus 8, maar eigenlijk hetzelfde verhaal,nu geen vijf broden, maar zeven, nu niet twee vissen, maar een paar vissen, maar heel veel hetzelfde. Wat is dat voor zinloze herhaling? Of toch niet?

Het was twee jaar geleden op tweede Pinksterdag dat mijn schoonzoon, de vriend van mijn jongste dochter, met een paar vrienden meedeed aan de fietselfstedentocht. Volgens mij had hij nauwelijks getraind. En het was vreselijk weer: regen, wind. Eigenlijk was het teveel. Maar, zo gaat dat: een elfstedentocht is pas compleet als je de tocht langs alle elf steden volbracht hebt. Dus tanden op elkaar en gaan.
En hij heeft het gered. Vraag niet hoe. Maar het is gelukt.

Elf, dat is daar in Friesland een getal met een bijzondere betekenis. Als je de elf gehaald hebt, is het echt compleet, dan heb je het volbracht.
Zoals in Friesland het getal elf aangeeft dat het compleet is, zo is in de Bijbel het getal dat aangeeft dat iets compleet is het getal: zeven.
Lees hier de hele overdenking ...

Terug